Polgár Judit Guinness-rekord felállítására tesz kísérletet

Polgár Judit az egyetlen nő, aki sakkban átlépte a 2700-as Élő-pontszámot (2735, 2005), olimpiai bajnokként 26 éven át vezette a női világranglistát. Az aktív sakktól 2014-ben visszavonult klasszis nem szakadt el sportágától, október 12-én ötödik alkalommal rendezi meg az általa elindított Világsakkfesztivált.

A budapesti rendezvény a sportág egyik legjelentősebb globális eseményévé nőtte ki magát az évek alatt, idén Kínától Líbiáig, Indiától Mexikóig, várhatóan harminc országból csatlakoznak profi és amatőr játékosok.

Kiemelkedő szakemberek és világhírű sakkozók is érkeznek Magyarországra: a legnagyobb név a korábbi világbajnok orosz nagymester, Vlagyimir Kramnyik, valamint a Nemzetközi Sakkszövetség orosz elnöke, Arkagyij Dvorkovics is.

A fesztivál mottója, »A sakk összeköt minket«, ami kiválóan szemlélteti, több ez a játék, mint sport. Sok más mellett kapcsolódik a matematika, a stratégiai tervezés tudományához, de épp úgy a művészetekhez vagy az oktatáshoz is. Egy nyelve van, amely ma már az internet segítségével a világ bármely pontján képes összekötni az embereket. Így a fesztivál mellett számos más eseményt is rendezünk

– számolt be a főtámogató Morgan Stanley székházában rendezett sajtótájékoztatón Polgár Judit.

Az esemény fő helyszínén, a Nemzeti Galériában előadást tart többek között

Ken Rogoff, a Nemzetközi Valutaalap volt vezető közgazdásza, aki arról beszél, miként hasznosította karrierje során a sakkjátékosként szerzett fiatalkori tapasztalatait.
Vizi E. Szilveszter a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke a mesterséges intelligenciáról tart előadást.
A fesztivál történetében először rendezik meg a Chess Connects elnevezésű tudományos ismeretterjesztő programot is.
Az eseményen Polgár Zsuzsa nagymester az általa alapított egyetemi sakk intézet (SPICE) sikerét értékeli.
Leontxo Garcia spanyol szakíró a sakk oktatási lehetőségeit veszi számba,
a chilei énekesnő, Juga pedig a sakk és a zene univerzális nyelvét hasonlítja össze.
A 2019-es fesztivál egyik fénypontja a Páros Párbaj lesz, amelynek során nagymester vegyes párosok mérik össze tudásukat a Hand & Brain szabályai szerint. A talán leglátványosabb párosjátékban a csapat egyik tagja az agy, aki bemondja a figurát, míg a másik a kéz, aki eldönti, hogy melyik bábuval és pontosan hova lép. Ha az agy és a kéz nem kerülnek egy hullámhosszra, garantált a káosz a táblán, és azon kívül is.

A versenyző párosok között találjuk

a modern sakktörténelem egyik legnagyobb szerzőjének és szakértőjének tartott Mihail Marint, és feleségét, Marina Jugina FIDE-mestert.
asztalhoz ül Natasha Regan és Matthew Sadler
Polgár Zsófia és férje, Yona Kosashvili nagymester, ortopéd professzor,
Arthur Kogan nagymester és felesége, Tatjana Plachkinova női nemzetközi mester.
A másik fénypont, hogy a közönség hosszú idő után a Világsakkfesztiválon láthatja újra együtt Juditot testvéreivel, Polgár Zsuzsa világ- és sakkolimpiai bajnok nagymesterrel, valamint Polgár Zsófia kétszeres sakkolimpiai bajnokkal.

Végére hagytuk a harmadikat, talán a legfontosabbat, ami a sakk összekötő szerepét mutatja: egy Guinness-rekordkísérlet.

A világ eddigi legnagyobb, gyerekek számára meghirdetett online versenyéhez a szeptember 1-i indulás óta már 6000 gyerek csatlakozott. A világrekord célja, hogy legalább 20 ezer gyermek mérje össze tudását. A selejtezőkből kétezer játékos kerül az október 19-i döntőbe, amelynek nyertesei ki mással, mint az ötletgazda Polgár Judittal mérkőzhetnek majd.

Forrás: 24.hu