Polgár Judit és Keleti Ágnes lobbantotta fel a Maccabi Európa Játékok lángját

Kedd este hivatalosan is megnyitotta a 15. Maccabi Európa Játékokat Áder János, Magyarország köztársasági elnöke. Az ünnepségen az izraeli kormány képviseletében részt vett Yoav Galant bevándorlási és integrációügyi miniszter, valamint a Maccabi Világszövetség elnöke, Amir Peled és Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus elnöke is. A lángot a világ valaha volt legeredményesebb női sakkozója, Polgár Judit gyújtotta meg a világ legidősebb olimpiai bajnokával, Keleti Ágnessel együtt.

Kedden megkezdődtek a 15. Maccabi Európa Játékok versenyei, este pedig az ünnepélyes megnyitót is megtartották az Új Hidegkuti Nándor Stadionban. Az eseményre több ezer néző érkezett, az M4 Sport pedig élőben közvetítette a ceremóniát és a hozzá kapcsolódó show-t, amelyen Polyák Lilla, Radics Gigi, Király Viktor és Havasi Balázs is fellépett.

A megnyitó természetesen a sportolók bevonulásával kezdődött. Először az izraeli küldöttség érkezett a stadionba, őket követte a többi delegáció. A legutóbbi Maccabi Európa Játékoknak otthont adó Németország sportolóit Dárdai Pál, a magyar válogatott és a berlini Hertha BSC korábbi vezetőedzője is elkísérte Magyarországra, és együtt vonult a delegációval. A sort házigazdagaként a magyar delegáció zárta. Az összetartozás és a sokszínűség jegyében a résztvevő 42 ország sportolói a bevonuláskor megtöltöttek színes homokkal egy Dávid-csillagot. Összesen 2311 sportoló vesz részt a budapesti Maccabi Európa Játékokon, ami rekordnak számít.

A delegációk fogadása után a 15., egyben első magyarországi Maccabi Európa Játékokat hivatalosan Áder János köztársasági elnök, a rendezvény fővédnöke nyitotta meg. A köztársasági elnök a zsidó származású Kemény Ferenc és Hajós Alfréd alakját, mint első magyar sporthősöket idézte meg. Kemény Ferenc Coubertin báró barátjaként kiemelten fontos szerepet töltött be az első újkori olimpia megszervezésében, és ezen az 1896-os athéni olimpián Hajós Alfréd szerezte meg az első magyar olimpiai bajnoki címeket. Áder János ezután arról beszélt, hogy Magyarország büszke sportolóira és zsidó honfitársaira, akik az ország közös önbecsülését gyarapítják, és örömmel látja vendégül a Maccabi Európa Játékok résztvevőit.

Az Európai Maccabi Szövetség nevében Motti Tichauer elnök, a Játékok Szervezőbizottságának elnöke köszöntötte a résztvevőket. Elmondta, hogy 90 év után tért vissza a Maccabi Európa Játékok Közép-Kelet-Európába, majd arról beszélt, hogy a megnyitó estéje a zsidó élet és sport ünnepe. „Végre a magyar zsidó sportolók is megkapták az elismerést, amely hosszú évek óta kijár nekik” – tette hozzá.

Utána Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus elnöke érkezett a színpadra, aki azzal kezdte a beszédét, hogy a résztvevőkre tekintve nemcsak sportolókat lát, hanem a zsidóság jövőjét. Elmondta, hogy azért utazott Budapestre New Yorkból, mert személyesen akarta nekik elmondani, hogy csodálja a bátorságukat, amiért büszkén vállalták zsidóságukat azzal, hogy részt vesznek a Játékokon.

A szervezőbizottságból Heisler András, a Mazsihisz, Jusztin Ádám, a Maccabi VAC elnöke, illetve Deutsch Tamás, az MTK elnöke mondott beszédet. Heisler András, aki a Játékok felügyelőbizottságának elnöki tisztjét is ellátja, hangsúlyozta, hogy Közép-Európa legnépesebb zsidó közössége a magyar, és a magyar zsidóság soha nem látott számban képviselteti magát a Játékokon.

Jusztin Ádám, a Szervezőbizottság társelnöke arról beszélt, hogy a 2019-es Maccabi Európa Játékok tiszteleg a zsidó sportolók és sportvezetők előtt. „Sokan közülük a hazai sportegyesületek, a nemzeti válogatottak tagjai voltak, de nem élték túl a vészkorszakot zsidó származásuk miatt” – mondta a Maccabi VAC elnöke. Hozzátette, hogy a megpróbáltatások ellenére számos kiemelkedő sportsikert értek és érnek el magyar származású zsidó sportemberek egészen napjainkig.

Deutsch Tamás, a Játékok Védnöki Testületének vezetője, arról beszélt, hogy nagyon várták ezt a pillanatot, ami az egész országnak és a Játékoknak otthont adó Budapestnek is sokat jelent. „A Maccabi Európa Játékok megrendezése annak is bizonyítéka, hogy a magyar nemzet büszkeséggel és megbecsüléssel tekint a magyarországi zsidó közösségre, kultúrájára, hagyományaira és nagy személyiségeire” – mondta.

A sportolók és bírók eskütétele után a lángceremónia zárta a látványos megnyitót Havasi Balázs világhírű zongoraművész közreműködésével. A lángot három sportolói generáció képviselői gyújtották meg. A stadionba Stern Samu, az MTK kilencéves teniszezője hozta be a lángot. Majd átadta a fáklyát a kétszeres sakkolimpiai bajnok Polgár Juditnak, aki az ötszörös olimpiai bajnok tornásszal, a 98 éves Keleti Ágnessel együtt lobbantotta fel a lángot.

A nap folyamán rengeteg képpel és videóval jelentkezünk a Játékokról, térjetek vissza az oldalra gyakran!

Forrás: emg2019.hu