Halhatatlanjaink Kiskörén

A kiskörei Vásárhelyi Pál Általános Iskola meghívására érkeztek tagjaink Dunai Antal labdarúgó és Vaskuti István olimpia bajnok kenus.

A rendezvényünk megkezdése előtt átadásra került az iskola mellett található új műfüves pálya, melyen bajnokaink is részt vettek.

István, mint egyesületünk egyik alelnöke szeretettel köszöntötte a sportbarátokat, majd néhány mondatban összegezte a halhatatlanok klubjának nevezett egyesületet, annak létrejöttét, mely azoknak a sportolóknak a tagságával alakult, akik a legtöbb s legnagyobb sikerekkel büszkélkedhetnek a magyar sport egész története során. Nem lévén a számok embere, csupán egy statisztikával egészítette ki a az illusztris névsort: legjobbjaink 26 nyári ötkarikás játékokon összesen 168 aranyérmet nyertek, ebből 73-at szereztek azok, akik a mi dicsőséglistánkon szerepel.

Mindketten elmesélték, hogyan és miért éppen ez a sportot választották és, hogy a sport és a mozgás a mai napig része az életüknek.

István csak az aranyakat tekintve egy olimpiai és kilenc világbajnoki elsőséggel büszkélkedhet. Természetesen most is magával hozta Nemzetközi Fair Play-díját, melyet 1986-ban kapott. Elmesélt, hogyan és miért is kapta ezt a megtisztelő díjat.

Visszavonulása után edzősködött. Jelenleg is fontos tisztséget tölt be a hazai kajak-kenu szövetségben.

Dunai Antal is beszámolt sportolói pályafutásáról a kezdetektől, egészen a spanyolországi edzősködésig.

Vidéki gyerekként a labdarúgást az utcai focizásokkal kezdte, mesélte mosolyogva. Innen jutott el az olimpiai aranyéremig, melyet 1978-ban szerzett Mexikóvárosban. Háromszor volt gólkirály.

Visszavonulása után edzősködött, itthon és Spanyolországban is. Büszke arra, hogy a mai napig jó kapcsolatot ápol a ma egyik legsikeresebb focistával Messi-vel.

A Magyar Olimpia Bizottság életműdíját 2019 május 24-én vehette át.

A találkozó most is játékkal, fotózással és dedikációval zárult.