Tagjaink Szigetszentmiklóson

A Szigetszentmiklósi Batthyány Kázmér Gimnázium meghívására érkeztek halhatatlanjaink dr. Kamuti Jenő világbajnok vívó, a Nemzet Sportolója, Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke, dr. Kárpáti György háromszoros olimpiai bajnok, világbajnok kézilabdázó, a Nemzet Sportolója és Wichmann Tamás kilencszeres világbajnok kenus.

Gyuribácsi, mint az egyesület elnöke bemutatta munkásságukat, tevékenységeiket és célkitűzéseiket. Elmesélte hogyan alakult az egyesület, valamint beszélt annak elhunyt és jelenlegi tagjairól.

Mindhárman beszámoltak arról, hogyan is kezdődött sportolói pályafutásuk.

 Kamuti Jenő elmesélte, hogy tőrvívásban és párbajtőrvívásban egyaránt versenyzett, majd azt mondta, bár ezüstben fogant karrier az övé mégsem érez beteljesületlenséget emiatt, sőt soha nem tartotta kudarcnak, hogy az olimpiákon második lett. Neki nem volt életcélja, hogy olimpiai bajnok legyen, a legjobbak közé akart bekerülni és büszke rá, hogy 20 évig ott lehetett. Orvosi pályafutásának sikerességéről is mesélt a találkozón. Büszkén mesélt arról, hogy 1977-ben megkapta az UNESCO Fair Play-díját. Jelenleg Ő a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke.

Tamás gyermekkori súlyos balesete után kezdett sportolni – először a boksszal erősítette lábait, majd elkezdett kenuzni. Határtalan kitartása, akaratereje, szorgalma és lelkesedése a magyar sportélet egyik legkiemelkedőbb egyéniségévé tette. Egykor Magyarország egyik legnépszerűbb sportembere volt. Csak „ Kenukirályként ” emlegették. Ő is elmesélte, hogy hogyan és miért is kapott 1979-ben UNESCO fair play díjat. Visszavonulása után az MTK Örökös Tiszteletbeli Tagjává választotta, valamint aranygyűrűvel tüntették ki. Részt vesz a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat programjában.

Immár 68 éve tudhatja magát Kárpáti György- mindenki „Gyurikája” – a legnépszerűbb magyar sportolók körében. 17 évesen robbant be a köztudatba, mikor minden idők legfiatalabb válogatott vízilabdásként aranyérmet nyert az 1952-es Helsinki olimpián, s ezt a rekordot azóta sem sikerült senkinek megtörnie. Ahogyan mondta a hazahozott aranyat még két másik a Melbourne-i és a Tokió-i követte. Népszerűségéhez természetesen egyénisége is hozzájárul. Becenevét nem csak szokatlanul alacsony termete, hanem örökkön játékos egyénisége következtében is kiérdemelte.

A jóhangulatú találkozó játékkal, dedikációval és közös fotózással ért véget.