850 magyar sportlegenda részesül járadékban

Egy januári változás miatt idén 3,6 milliárd forintot osztanak szét köztük. Az olimpiai aranyért csaknem 300 ezer forint jár, a nemzet sportolója címért 630 ezer.
A Világgazdaság részletes összeállítást közölt az olimpiai járadékban részesülő sportlegendákról. A cikkből kiderül, több mint 850 érintett van, az elmúlt három évben pedig 5,2 milliárd forintot fizettek ki, a kiutalt pénz évről évre emelkedik - azért, mert a 2004. évi sporttörvényből adódóan a járadék igazodik az átlagkeresetekhez.

A 2019-es költségvetésbe eredetileg 1,9 milliárd forintot terveztek be a járadékokra, de a változó szabályozás miatt januártól 3,6 milliárdra nőtt a forrásigény, amit a büdzsé tartalékaiból fedeznek. A törvénymódosítás főként a többszörös olimpiai bajnokokat érinti, akik ez évtől minden aranyérem után ugyanakkora összeget kaphatnak, az ötszörös olimpiai bajnokok, így Egerszegi Krisztina és Keleti Ágnes, eddig az eredeti összeg dupláját kapták, az idén azonban esetükben a kétszeres szorzó helyébe az ötszörös lép.

A 35. életévüket betöltött bajnokok 297 ezer forintot kapnak - az ezüstérmesek ennek a 70, a bronzérmesek az 50 százalékát -, a nemzet 12 sportolója pedig havonta 630 ezer forintot.

Forrás: infostart.hu