Dunai Antal olimpiai emlékeiről mesélt Messinek

Fénykorában, az Ezüstcipő 1967-es párizsi átvételekor Kubala László, az FC Barcelona akkori trénere négyéves szerződéssel kecsegtette Dunai Antalt. Ám a kommunizmus éveiben ez bajosan sikerülhetett volna, mivel az Újpesti Dózsa focistája nem akart disszidálni.

– Édesapám a fővárostól 162 kilométerre található szülőfalumban, Garán földműveléssel foglalkozott, jómagam azzal segítettem, hogy vittem a lovakat legeltetni – mesélte Dunai. – Közben előkerült a labda, amit órákon keresztül dajkáltunk a később jogi doktorátust szerzett bátyámmal, Jánossal. Megfogadtam: élvonalbeli focista, gólkirály, olimpiai bajnok, válogatott leszek, és mivel erős akarattal áldott meg a sors, mindez sikerült.

Dunai később azért csak eljutott Barcelonába is.

– Egy kiállítás vendégeként el­beszélgettem Lionel Messivel. Főleg arra volt kíváncsi, miért nem kaptam meg 1964-ben az olimpiai aranyérmemet. Meséltem neki, a selejtezőkben rugdaltam a gólokat, de a tokiói meccseken végig kispadra kárhoztattak. Igaz, őrzök egy, a NOB-elnök által aláírt oklevelet, rajta az 1-es szám, ami igazolja: bajnok vagyok – csakhogy aranyérem nélkül…

Dunai a rá következő, 1968-as olimpián, Mexikóvárosban is sokat tett az első helyért, míg 1972-ben 1-0-s vezetés után Ma­gyarország kikapott 2-1-re a lengyelektől.

– Hát, kis szerencsével ugyanúgy háromszoros bajnok lehetnék, mint Baja szülötte, Hosszú Katinka. Azt a várost a magaménak érzem, 16 évesen a helyi Bácska Posztóban kezdtem futballozni.

Dunai akkoriban erősítés céljából csináltatott egy 25 kilós vasrudat, és atlétaedzőhöz járt a gyorsasága fejlesztése céljából. A 30 métert 3,5 másodperc, a százat 11 másodperc alatt teljesítette. Garán közel lakott a jugoszláv határhoz, a tévében olasz bajnokikat nézett, a Juventus nagyágyújától, Omar Sivoritól elleste a köténycselt, amit később sikerrel alkalmazott.

– A pécsi kitérőt követően a sors a sorozatban hét magyar bajnokságot nyert Dózsához vezérelt. Sokan azzal frocliznak, szerencsénk volt. Erre az a válaszom: Tessenek utánunk csinálni!

Lévén szülei bu­nyevácok, eredeti családi neve Dujmov, ezért a kérdés adódik: a 2018-as horvát vb-ezüstöt a magáénak érzi-e?

– Egy kicsit, bár a magyarként elért eredményeim fontosabbak: a három NB I-es gólkirályi cím, az olimpiai válogatott szakvezetőjeként ki­harcolt 1996-os atlantai szereplés, a spanyolországi edzősködés. Feledhetetlen em­lékek.

Forrás: borsonline.hu