Dr. Kamuti Jenő levéllel fordult Thomas Bachhoz

Nehéz döntés előtt áll a Nemzetközi Olimpiai Bizottság Végrehajtó Bizottsága a dopping és a korrupció büntetésével kapcsolatban. Dr. Kamuti Jenő, a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke levéllel fordult Thomas Bachhoz, a NOB elnökéhez.

 

Amint arról beszámoltunk, a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) elutasította 68 orosz atléta közös beadványát, így véglegessé vált, hogy ezek a sportolók nem vehetnek részt az augusztus 5-én kezdődő riói olimpián. A NOB végrehajtó bizottsága kedden rendkívüli ülést tartott azután, hogy hétfőn a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) nyilvánosságra hozta a 2014-es szocsi téli játékokkal kapcsolatban lefolytatott vizsgálatának eredményeit, és államilag irányított doppingolással vádolta meg Oroszországot. A NOB hangsúlyozta, hogy megvárja a CAS határozatát, ezen kívül figyelembe fogja venni a WADA-kódex és az Olimpiai Charta vonatkozó szabályait is.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság és a Nemzetközi Fair Play Bizottság szorosan együttműködik, ezt erősíti Thomas Bach Kamuti Jenőnek címzett levele, melyben a fair play fontosságát hangsúlyozza a NOB elnöke. „A riói olimpia is nagyszerű lehetőség lesz a fair play szellemének demonstrálására. A NOB az Agenda 2020 irányelveit követve több fronton küzd a dopping és a korrupció ellen, valamint a tiszták védelméért” – írja Thomas Bach. A teljes levelet ide kattintva tekinthetik meg.

Dr. Kamuti Jenő, a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke is levélben reagált a NOB első emberének. „A bűnösöket – legyen szó sportolóról, edzőről, orvosról vagy egyéb vétkes stábtagról – meg kell büntetni. Viszont én a fair play szellemében a kollektív büntetés ellen, a személyes felelősségvállalás mellett állok ki” – írja Kamuti Jenő. A teljes levelet ide kattintva tekinthetik meg.

(MOB)