Nem lesz vívó Kamuti unokáiból

Aktív sebészorvos korában az a mondás járta Kamuti Jenőről, hogy aki beszélni akar vele, az feküdjön föl a műtőasztalra, és operáltassa meg magát, csak így lehet szót váltani az „örökmozgó”, olimpiai ezüstérmes, világbajnok tőrvívóval.

A Nemzet Sportolója ősszel ünnepli a 80. szülinapját, de korát meghazudtoló formában van.

– Életvidám, az életet a maga körülményei között élvező ember vagyok, és a sport is egy örömforrás a számomra. Heti négy-öt alkalommal futok és spinningkerékpárt tekerek. Rendszeres mozgással próbálom lassítani az öregedést – árulta el a titkát.

A sportolás gyakori külföldi útjai alkalmával sem maradhat el, mindig visz magával futófelszerelést. Legutóbb a vívó Eb helyszínén, Tbilisziben futott fel egy IV. századi hegyi monostorhoz, így kötötte össze a sportot a kultúrával egykori grúz vívótársa tanácsára, akivel éppen hatvan éve álltak az ifjúsági vb dobogóján.

– Többen figyelmeztetnek, hogy lassítanom kéne. De a pörgés tesz boldoggá. A Nemzet Sportolója címre nagyon büszke vagyok, és szeretném, ha sokáig tudnám élvezni ezt a kitüntetést családom, unokáim körében – mondta Kamuti, és hozzátette: mind az öt unokája sportol, de nem versenyszerűen. A vívást is kipróbálták, de éppen a nagypapa miatt hagyták abba. Az edzőjüktől ugyanis megkapták: Ezt nagyapád jobban csinálta.

– Ha nem motivál, hogy sikeres, Európa- vagy világbajnok legyél, nem érdemes versenyszerűen sportolni. A rendszeres mozgás a lényeg – véli, s hálás a sorsnak, hogy orvosként segíthette a rászorulókat.

Forrás: borsonline.hu